Techniek

Wanneer je de website opent begint het al te kriebelen. Bovenin beginnen tandwieltjes te draaien en weegschalen te bewegen. De website KidZlab staat vol met knutsels die helpen om van alles te ontdekken. Lucht, beweging, warmte en zwaartekracht, op de website staan volop proefjes die leuk zijn om tijdens een les uit te voeren. Veel proefjes zijn ook geschikt als ‘tussendoortje’. De proefjes zijn bijna allemaal binnen een half uur te maken. Een interessant onderdeel van de website is de ‘Legogeheimen’ -pagina. De lego pagina gebruikt Lego om wiskundige aspecten als symmetrie of patronen uit te leggen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van duidelijke afbeeldingen. De teksten zijn zo geschreven dat leerlingen gemakkelijk zelfstandig aan de slag zouden kunnen met deze website.

Karin’s Knutselmap

Knutselen

Onderbouwers opgelet!
Wanneer je op zoek bent naar een knutsel, ga dan eens naar de knutselmap van Juf Karin. Deze map in de vorm van een website heeft tientallen pagina’s vol met allerlei leuke knutsels. Van alle knutsels is een foto gemaakt en er staat naast welke materialen er nodig zijn. Een werkbeschrijving staat er niet bij, maar veel werkjes spreken voor zich en anders is je eigen creativiteit vast voldoende om er een leuk resultaat van te maken. Wanneer er voor een knutsel een tekening nodig is, kan deze gedownload worden. Aan de zijkant van de website staan alle thema’s. Deze passen waarschijnlijk niet op je scherm dus scroll de thema’s even naar beneden, anders zou je misschien net dat ene knutseltje missen waar je al zo lang naar op zoek bent.

Techniekopdrachten

Wie op zoek is naar leuke techniekopdrachten voor in de klas hoeft niet ver te kjken. Op www.praktischtechniek.nl kunnen leerkrachten van het basisonderwijs leuke ideeën opdoen om te gebruiken in de klas. De ideeën zijn allemaal voorzien van leuke leskaarten die u kunt downloaden. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de leskaart over het ontwerpen van een ‘Uitkijktoren’. Deze leskaart laat leerlingen eerst nadenken over de materialen die ze gaan gebruiken en de wijze waarop ze de materialen willen gebruiken. Daarna kan het bouwen natuurlijk beginnen. Op de website staat ook een stripverhaal dat in ‘Flash’ is getekend en er is een digitaal spelletje dat leerlingen kunnen spelen. Dit spelletje ‘RedFred’ kunt u downloaden (heel grappig). Op de website zijn leskaarten te vinden die aansluiten bij het spel. Zo kunt u onderwijs en spel op een makkelijke wijze combineren.

Ga naar www.praktischtechniek.nl